Skip to main content

Februari is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de onderwereld.

Bij de oude Romeinen was februari de maand van de grote reiniging en boetedoening. Dit was voor hen de tijd voor de verzoenings-, reinigings-, en vruchtbaarheidsfeesten. De maand februari, bekend voor: dikke truien, Valentijn, tournée minérale, diëten, carnaval en de Elfstedentocht.


Februari wordt onderverdeeld als één van de drie wintermaanden.

 

We horen vaak: “als de dagen lengen, gaan de nachten strengen“. Iedereen is de winter beu en verlangt naar de lente.

Is februari voor jou ook de meest deprimerende maand van het jaar? Gelukkig is februari de kortste maand!

Daar bovenop komt nog de coronacrisis: minder mogelijkheden tot ontspanning, geen etentjes op restaurant, geen citytrips naar het buitenland. De werkdruk blijft wel even hoog, zeker nu we grotendeels van thuis uit moeten werken. De grens tussen werk en privé wordt verwaarloosbaar. In deze bizarre tijden is het niet meer dan normaal dat je af en toe in een dipje zit. Daarom is het belangrijk om genoeg momenten in te plannen voor jezelf om tot rust te komen.

Wij delen met heel veel plezier onze vijf absolute feelgoodtips met jullie!

1. Neem zo nu en dan afstand van je smartphone

De eindeloze stroom aan social media kan soms voor een enorme druk zorgen. Het wachten op een antwoord, belangrijke nieuwsfeiten, een update van de coronacijfers, het bezorgt ons allemaal stress.
In het begin zal dit wat onwennig aanvoelen, want wat als iemand je toch dringend nodig heeft? Je zal merken dat het op termijn vooral rust zal geven als je je smartphone eventjes aan de kant legt.

2. Leg de focus op je ademhaling

Ademhalingsoefeningen helpen om helemaal tot rust te komen. Zet je op een rustige plek. Adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Je zal merken dat de spanning langzaam uit je lichaam glijdt.

3. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Actief bezig zijn draagt bij tot innerlijke rust. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Door te bewegen komen er gelukshormonen vrij, raakt het brein beter doorbloed en voel je je nadien meer ontspannen.

4. Dagelijkse structuur

Vooral op drukke dagen waarbij je niet weet waar je hoofd staat, is het belangrijk om structuur te brengen. Probeer zoveel mogelijk zaken op voorhand in te plannen. Denk hierbij aan ontspanningsmomenten voor jezelf! Maak "to-do-lijstjes en schrijf ideën en vragen op die door je hoofd spoken. Doordat alles overzichtelijk bijgehouden wordt, is er minder chaos in je hoofd en ervaar je meer innerlijke rust.

5. Maak een wandeling in de natuur

Om overprikkeling te vermijden, trek je best de natuur in. Uit een groot Nederlands onderzoek is gebleken dat mensen die bij groene gebieden wonen, minder last hebben van verschillende aandoeningen. Een gezonde portie zuurstof helpt tegen de spinnenwebben in je hoofd!

Heeft jouw huid ook honger?

Aanraking is een basisbehoefte, dat merken we nu meer dan ooit. In al de maanden dat we afstand moeten houden van elkaar, voelt dit echt als een gemis.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat aanraking tal van gezondheidsvoordelen heeft:

1. Pijnstillend

Toen je als kind van je fiets viel, kreeg je een knuffel en een kus tegen de pijn. Een knuffel zorgt ervoor dat de bloedcirculatie naar de zachte weefsels toeneemt. Hierdoor ga je je beter voelen.

2. Angsten verdwijnen

Knuffels zorgen ervoor dat je minder snel bang bent: ze herstellen het evenwicht in je zenuwstelsel waardoor je je meer ontspannen gaat voelen.

3. Stress Verminderen

Knuffelen vermindert stress. Dit is gebleken uit een onderzoek dat in 2014 werd uitgevoerd aan Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh. Door te knuffelen vermindert het stresshormoon cortisol in ons lichaam. Eén knuffel kan er voor zorgen dat je weer helemaal ontspant en tot rust komt!

4. Het zorgt voor een sterkere band onderling

Door iemand te knuffelen, wordt het hormoon oxytocine geprikkeld. Oxytocine zorgt voor gehechtheid, verbondenheid en vertrouwen.

5. Verhoogde weerstand

Hindoes en boeddhisten gebruiken knuffels al eeuwenlang om hun weerstand te verhogen. Een knuffel zorgt voor stimulatie van de zwezerik, een hormoonvormend orgaan dat de productie van witte bloedcellen bevordert.

6. Goed humeur

Hoe we dat kunnen verklaren? Wanneer je knuffelt, neemt de hoeveelheid serotonine in je lichaam toe. Serotonine is je gelukshormoon, dus geldt: hoe meer hoe beter!

In de eerste levensfase zijn aanrakingen enorm belangrijk. Hier wordt de basis gelegd voor alle relaties die zullen volgen in het leven, de basis voor warmte en veiligheid.

Is er een baby op komst?

Reserveer alvast jouw babymassage bij MISAS! https://www.misas.be/massage

De regering spreekt niet voor niets over "knuffelcontacten". Pak jouw knuffelcontact vandaag de dag eens stevig vast! Zet een bezoekje aan MISAS, wat "aanraking" betekent, op je prioriteitenlijstje van zodra aanraken weer helemaal is toegestaan.
Op deze manier hebben we allemaal iets om naar uit te kijken, want nee, niets kan een échte aanraking vervangen!

Team MISAS